Iedereen heeft slaap nodig, maar nog belangrijker is dat kinderen het juiste aantal matrasuren nodig hebben om hen te helpen zich geestelijk en lichamelijk te ontwikkelen en te groeien. Het is van vitaal belang om de beste matras voor kinderen te vinden, omdat volgens deskundigen 40 procent van de kindertijd wordt besteed aan slapen.

Verschillende stadia van de kindertijd hebben verschillende hoeveelheden slaap nodig. Uit richtlijnen blijkt dat naarmate een kind groeit, zijn slaappatroon zal veranderen en zich zal aanpassen. Verzorgers moeten zich ervan bewust zijn dat een kind het juiste aantal uren slaap krijgt dat hij of zij nodig heeft. Baby’s hebben het meeste slaap nodig en daarna neemt het aantal uren slaap af. Om de best mogelijke slaap te krijgen, is het een must om de matras te kiezen die een goede nachtrust van je kind het beste bevordert.

Belang van slapen voor kinderen

Slapen is uiterst belangrijk om de groei te bevorderen, dus het is duidelijk dat een opgroeiend kind veel baat zal hebben bij de best mogelijke nachtrust. Tijdens de eerste levensjaren is het ook belangrijk voor de levenskwaliteit van het kind om een dutje te doen. Omdat het groeihormoon meestal ‘s nachts wordt aangemaakt, zijn ouders soms getuige geweest van groeispurten ‘s nachts.

Gezond blijven

Kinderen hebben een goede nachtrust nodig om gezond te blijven en zichzelf te beschermen tegen gevaarlijke cholesterolwaarden die kunnen leiden tot schade aan de bloedvaten. Kinderen die moeilijk slapen en niet de hele nacht door kunnen slapen, hebben een hoger stressniveau. Dit kan leiden tot een verhoogde bloedglucose- en cortisolspiegel, die op zijn beurt kan leiden tot diabetes, obesitas en hartziekten. Bovendien worden eiwitten, cytokinen genaamd, die elk lichaam nodig heeft om infecties, ziekten en stress te bestrijden, geproduceerd tijdens de slaapuren. Wie te weinig slaapt, wordt vatbaarder voor ziektes. Daarbij is een verhuizing naar het buitenland (Tsjechië)een intensieve gebeurtenis voor veel kinderen, dus een goede slaap is cruciaal. 

Slaap helpt ziektekiemen te verslaan

Tijdens de slaap maken kinderen (en volwassenen) ook eiwitten aan die cytokinen worden genoemd en waarop het lichaam vertrouwt om infecties, ziekte en stress te bestrijden. (Naast het bestrijden van ziekten, maken ze ons ook slaperig, wat verklaart waarom griep of verkoudheid zo vermoeiend aanvoelen. Het dwingt ons te rusten, wat het vermogen van het lichaam om te genezen verder helpt). Te weinig slaap lijkt invloed te hebben op het aantal cytokinen dat aanwezig is. En het is gebleken dat volwassenen die minder dan zeven uur per nacht slapen bijna drie keer meer kans hebben om verkouden te worden wanneer ze aan dat virus worden blootgesteld dan degenen die acht uur of meer slapen. Hoewel er weinig gegevens zijn over jonge kinderen, is uit studies onder tieners gebleken dat het aantal ziekmeldingen afnam naarmate men ‘s nachts langer sliep. Bij https://www.topdekmatrasspecialist.nl/ zul je snel slagen voor het ideale matras voor de kinderkamer. 

Pin It on Pinterest