Experts die ongedierte bestrijden kunnen je helpen met een plaag in Nederland. Maar hoe zit dat in Tsjechië?  Welk ongedierte komt daar nu vaak voor? 

The attack of the schorskevers

Warme, droge zomers wakkeren een ongekende uitbraak van schorskevers aan die grote delen van de sparrenbossen in Midden-Europa, die het landschap van de regio bepalen, vernietigen. De droogte die het gevolg is van de klimaatverandering heeft het natuurlijke afweersysteem van de bomen verzwakt en heeft bijgedragen tot de voortplanting van de insecten, waardoor een plaag is ontstaan die landeigenaren ertoe heeft gedwongen grote stukken bos in de Tsjechische Republiek, het noorden van Oostenrijk, Beieren en Slowakije om te hakken. Hoewel de schorskever van nature voorkomt in naaldbossen en een rol speelt in hun ecosysteem, heeft de klimaatverandering ertoe bijgedragen dat de kever zich heeft verspreid, met name in bossen met één soort sparrenhout die in de afgelopen twee eeuwen zijn aangeplant.

Het land is zwaar getroffen

De Tsjechische Republiek is het zwaarst getroffen. Vorig jaar heeft de kever 18 miljoen kubieke meter sparrenhout aangetast, meer dan tien keer zoveel als in de meeste voorgaande jaren, volgens schattingen van het Tsjechische Ministerie van Landbouw .

De prognoses voor dit jaar variëren van 20 tot 30 miljoen kubieke meter, op een totaal van 480 miljoen kubieke meter sparrenhout, aangezien wordt verwacht dat de situatie in de hele regio zal verslechteren, vooral omdat het dit voorjaar tot dusverre niet heeft geregend.

De sparrenbossen in Midden-Europa zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de houtindustrie. De bossen houden ook water vast en helpen het landschap af te koelen, leggen koolstof vast, voorkomen overstromingen en zijn een populaire bestemming voor wandelaars en mountainbikers. Meer dan de helft van de bossen in Tsjechië bestaat uit Noorse sparren, die gastheer zijn voor de Europese sparrenschorskever.

Schorskevers worden ongeveer een halve centimeter lang. Ze paren onder de schors en leggen eieren. De larven maken voedertunnels in de bomen, waardoor ze meestal gedood worden. Dus laat je woning van hout zeker checken, dan blijft hij mooi en sterk.

Pin It on Pinterest