Wanneer er veel kalk in het water zit is het toch wel fijn als dit er uit gaat. Daar zijn tegenwoordig waterontharders voor. Nu weten heel erg veel mensen niet wat het is en daar kan verandering in gebracht worden. De nieuwsgierigheid is nu vast wel getrokken toch?

Hoe werkt de waterontharder?

De waterontharder vermindert het kalkgehalte door hard water om te zetten in zacht water. Er zijn verschillende technieken voor een waterontharder. Dit zijn ionenuitwisseling, de omgekeerde osmose en elektromagnetisme. Er is ook verschil tussen de mechanische waterontharder en de elektronische waterontharder. 

Waterontharder op basis van ionenuitwisseling

De waterontharder met ionenuitwisseling zijn de meest voorkomende. Hierbij wordt er in een cilinder met harskorrels het water ontkalkt. De calcium- en magnesiumionen worden uitgewisseld voor natriumionen. De waterontharder op basis van ionenuitwisseling zijn het meest efficiënt. 

Waterontharder op basis van omgekeerde osmose

Het leidingwater wordt door filters en met hoge druk door een halfdoorlatend membraan geleid. Daar wordt dan kalk, zouten, mineralen en andere verontreinigingen gefilterd uit het water. Deze waterontharder wordt over het algemeen toegepast in de industriële toepassingen zoals fabrieken of laboratoria. Daar is zuiver water erg belangrijk. 

Waterontharder via elektromagnetisme

Bij deze waterontharder worden sterke magneten om de waterleiding geklemd. Dit zou een positief effect hebben waardoor het kalkgehalte in het water minder snel aanslaat. Dit is alleen niet bewezen. Omdat het steeds dezelfde hoeveelheid magnesium en calcium houdt wordt deze waterontharder afgeraden. Ook al is de prijs erg aantrekkelijk. 

Wat zou de beste keuze zijn?

De waterontharder op basis van ionenuitwisseling wordt toch wel het meest aanbevolen. Er is bewezen dat ze efficiënt werken en ook nog eens goedkoop zijn. Deze waterontharder kan ook nog eens grote hoeveelheden hard water omzetten in zacht water. 

Is de waterontharder nodig?

Het is niet ongezond hard water, het heeft wel degelijk invloed op de huishoudelijke apparaten. Ook zorgt het voor een minder goed verwarmingsproces. Dit kost dan weer veel energie en is weer slecht voor het milieu en je portemonnee. Je kunt je huishoudelijke apparaten natuurlijk ontkalken maar het kan eenvoudig door een waterontharder te kiezen. 

Pin It on Pinterest