Het is tof om te zien dat steeds meer mensen de loft als design ontwerp, concept ontdekken en hier hun voordeel mee doen. De loft is ontstaan in de jaren 70. Kunstenaars zochten in die tijd een geschikte woonruimte waarin ze ook grote werken konden maken. De locatie waarin deze ontwikkelingen plaatsvonden was de wijk Soho in New York. Uiteindelijk vonden ze oude industriële ruimte. Deze worden omgebouwd tot residentie. Door de grote afmetingen van de binnenruimte van deze oude industriële complexen werd het mogelijk om grote werken te maken. Precies zoals de kunstenaars graag wouden. Er zit dus een artistiek aura aan het loft design. Ook oude pakhuizen worden bijvoorbeeld gebruikt als woonruimte en daar stammen die hoge loftramen nog van. We nemen in deze blog een aantal principes met je door waarmee jij gemakkelijk een mooie loft kunt inrichten. 

Ruimte vloeien in elkaar over 

Wanneer we kijken naar de indeling van een loft dan valt het direct op dat de meeste ruimte of functies van een loft, zoals woongedeelte, slaapgedeelte en keuken, in elkaar overlopen. Je zou ook kunnen zeggen dat het een grote open woonruimte is waarin alles met elkaar in verbinding staat. Het ontbreken van veel tussenmuren dateert nog uit de tijd dat een loft een oude industriële ruimte was. Ook zijn hoge plafonds en ramen industriële kenmerken van een loftdesign. Natuurlijk hoef je er niet zo zwart-wit in te staan en je hebt precies aan te houden, maar het zijn gewoon een aantal handvatten waarmee je aan de slag kunt.

Lichtheid en openheid 

Twee concepten die erg belangrijk zijn in het loftdesign, zijn lichtheid en openheid. Het eerste concept kan terugkomen in het ontwerp van de verschillende meubels. Wanneer deze een slanke uitlijning hebben, zal er een bepaalde licht uit naar voren komen. Ook hoge ramen waar veel daglicht door naar binnen stroomt en bepaalde dakramen die gerealiseerd worden op zolder, zorgen voor de nodige lichtheid. Het concept dat hierop aansluit is dat van de openheid. Wanneer de verschillende ruimten in elkaar overlopen, en de meubels niet groot en robuust zijn en daarmee veel woonruimte in beslag nemen, zal er een bepaalde openheid in de loft aanwezig zijn. Dat ervaar je gewoon. Dan heb je veel bewegingsruimte en het oogt allemaal vrij minimalistisch. Ook het daglicht zorgt voor een open gevoel waarbij binnen en buiten door elkaar heen lijken te lopen. Door het plaatsen van een dakkapel in de zolder van je Tsjechische woning zul je meer daglicht binnen krijgen, meer lichtheid in je interieur, en zal de openheid duidelijk verbeteren.

Pin It on Pinterest